. Опубліковано в Гончарство Опішного

А Ви знаєте, що таке «буябес», «таратор», «рамен», «даньхуатан», «харчо», «гаспачо», «місо», «хого», «фо»? Якщо так, то Ви або справжній кулінар, або затятий мандрівник, оскільки йдеться про супи, традиційні для різних країн і народів. Їх у світі налічується близько 150 типів, які поділяються на більш ніж тисячу видів зі своїми варіантами приготування. Саме ця страва святкує 5 квітня Міжнародний день супу.

Для подачі супу здавна використовують спеціальний столовий посуд – супник. У Європі перші такі посудини для сервірування столу почали використовувати в ХVIIстолітті. В асортименті українських гончарів цей вид посуду з’явився в другій половині ХІХ століття під впливом фабричного виробництва фарфоро-фаянсових виробів. Спочатку цей різновид посуду використовувала переважно міська знать, наслідуючи європейську моду, а згодом він став атрибутом заможних сільських родин. Супник – полив’яна ринка з двома вухами й покришкою. Його зручність і практичність полягає в тому, що налиті в нього рідкі страви спочатку віддають посуду свою високу температуру, а потім поступово забирають її назад, унаслідок чого страва довгий час залишається теплою. Окрім того, барвисто оздоблені вироби – окраса столу. Будь-яка пожива, подана в такому красивому посуді, стає значно смачнішою!

 

Підписи до фото:

  1. Олена Мороховець (автор форми), Ірина Мирко (автор мальовки). Супник із покришкою (зі столового набору з 8-ми предметів). Глина, ангоби, полива, гончарний круг, ліплення, мальовка. 22,7х24,5х21 см. Опішне, Полтавщина. 2003. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, КН 12812. Фото Тараса Пошивайла
  2. Олена Мороховець (автор форми), Ірина Мирко (автор мальовки). Супник із покришкою (зі столового набору «Весняний»). Глина, ангоби, полива, гончарний круг, ліплення, мальовка. 19,8х25,7 см. Опішне, Полтавщина. 2004. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, КН 12829. Фото Тараса Пошивайла
Екскурсовод
І категорії НМЗУГ
Лариса Гавриш
Замовити екскурсію