вкл. 23 листопада 2018.

Здавна найбільш поширеним видом глиняного посуду були глиняні горщики. Їх виготовляли різної величини – від 0,5 л, до 4 відер. У найбільших горщиках нагрівали й тримали воду, готували страви на весілля, похорони, тобто для застілля зі значною кількість людей. У кожному гончарному осередку вживали різні назви глиняних горщиків. У родині рідкі страви готували в «борщівниках», каші – в «кашниках», у малесеньких горщечках на 0,5 л готували страви для дітей, тримали м'ясо, сметану, ряжанку. Всі горщики для приготування страв були неполив’яні. Їжа в них довго стояла теплою й не псувалася. Накривали горщики покришками.
Глиняні горщики можна назвати універсальним посудом. У них і нині можна готувати смачні страви. У деяких випадках продукти попередньо відварюють або обсмажують на сковороді або в сотейнику на конфорці до напівготовності, а вже потім доводять до повної готовності в горщику.
Готувати такі страви – одне задоволення: поставив глиняний горщик у «духовку» й забув про нього на найближчі кілька хвилин або навіть годину. Вам не потрібно буде перевертати продукти або постійно помішувати страву. Можна спокійно займатися своїми справами, у той час як «чарівний» горщик усе приготує за вас. Та ще й так, що пальчики оближеш: такі страви виходять дуже смачними, ніжними й соковитими.
Сучасній каструлі далеко до звичайного бабусиного глиняного горщика, адже глиняний посуд має унікальні властивості. Товсті стінки горщиків прогріваються рівномірно, їжа в них не вариться. Такі страви зберігають вітаміни й мінеральні речовини, а завдяки ніжній консистенції не подразнюють шлунково-кишковий тракт. Їх можна готувати з мінімальною кількістю жиру й навіть зовсім без нього – ідеальний варіант для тих, хто піклується про своє здоров’я.
Тож задумайтеся над тим, аби і в вашій оселі з’явився глиняний горщик! Насолоджуйтеся смаком неперевершених страв!

Анна Шаблій, екскурсовод ІІ категорії
Науково-методичного відділу популяризації
гончарної спадщини, туризму та екскурсій
Національного музею-заповідника
українського гончарства