Версія сайту для планшетів в процесі розробки. Ви можете переглянути наш сайт на телефоні або комп’ютері

Горщики-двійнята

Горщики-двійнята

Горщики-двійнята

18 Січня 2021
Статті

«Все нове – це добре забуте старе» (Жак Пеше)

Дійсно, сучасний світ швидко змінюється та вдосконалюється, з’являється безліч нових речей та винаходів, проте в деяких новинках можна побачити елементи традиційної побутової культури. От, наприклад, ланч-бокси. Чи знаєш ти, якими «ланч-боксами» користувалися українці впродовж ХIХ століття? Якщо ні, то я тобі розповім. 

Це були горщики-двійнята, з’єднані докупи, з ручкою-кільцем на дотичних вінцях, глиняною покришкою чи то дерев’яною кришкою зверху. Їх застосовували для перенесення гарячих страв під час польових робіт. У кожному регіоні України їх по-різному називали: «двійнята», «двійнятка», «парка», «близнята». З часом гончарі урізноманітнили асортимент цього посуду й почали виготовляти горщики-«трійнята» – відповідно три посудини, з’єднані докупи. Зазвичай, цей різновид посуду робили теракотовим, інколи – димленим, оздоблювали нескладною мальовкою або ритуванням на вінцях. В один горщик господиня насипала рідку страву, а в інший – кашу. Глиняний посуд має властивість тримати температуру понад дві години, тож страва залишалася теплою тривалий час. 

Мальовані чи полив’яні горщики-двійнята господині використовували як ритуальний посуд, ставили їх у мисники та застосовували під час релігійних або народних свят. Так, наприклад, на Святвечір діти носили в них своїм хрещеним батькам кутю й узвар. 

Сучасні пластикові ланч-бокси зручні, герметичні й нині поширені у використанні, проте страви в глиняному посуді надзвичайно смачні та ароматні.

Нині із різнобарв’ям традиційного глиняного посуду можна ознайомитися в експозиції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

Завітайте на гостину!

Віта Матвієнко,
екскурсовод Науково-пошукового сектору 
архітектури і ландшафтних експозицій Філії
«Національна галерея глиняної монументальної
скульптури просто неба»
Національного музею-заповідника 
українського гончарства в Опішному

Ключові слова: горщики-«двійнят»а, глиняний посуд, «близнюки», ланч-бокси

Підпис до фото:

1. Автор невідомий. Горщики-«двійнята» з покришкою. Вінниччина. 1920-ті – 1930-ті. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Національний архів українського гончарства. Фото Тараса Пошивайла

«Все нове – це добре забуте старе» (Жак Пеше)

Дійсно, сучасний світ швидко змінюється та вдосконалюється, з’являється безліч нових речей та винаходів, проте в деяких новинках можна побачити елементи традиційної побутової культури. От, наприклад, ланч-бокси. Чи знаєш ти, якими «ланч-боксами» користувалися українці впродовж ХIХ століття? Якщо ні, то я тобі розповім. 

Це були горщики-двійнята, з’єднані докупи, з ручкою-кільцем на дотичних вінцях, глиняною покришкою чи то дерев’яною кришкою зверху. Їх застосовували для перенесення гарячих страв під час польових робіт. У кожному регіоні України їх по-різному називали: «двійнята», «двійнятка», «парка», «близнята». З часом гончарі урізноманітнили асортимент цього посуду й почали виготовляти горщики-«трійнята» – відповідно три посудини, з’єднані докупи. Зазвичай, цей різновид посуду робили теракотовим, інколи – димленим, оздоблювали нескладною мальовкою або ритуванням на вінцях. В один горщик господиня насипала рідку страву, а в інший – кашу. Глиняний посуд має властивість тримати температуру понад дві години, тож страва залишалася теплою тривалий час. 

Мальовані чи полив’яні горщики-двійнята господині використовували як ритуальний посуд, ставили їх у мисники та застосовували під час релігійних або народних свят. Так, наприклад, на Святвечір діти носили в них своїм хрещеним батькам кутю й узвар. 

Сучасні пластикові ланч-бокси зручні, герметичні й нині поширені у використанні, проте страви в глиняному посуді надзвичайно смачні та ароматні.

Нині із різнобарв’ям традиційного глиняного посуду можна ознайомитися в експозиції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

Завітайте на гостину!

Віта Матвієнко,
екскурсовод Науково-пошукового сектору 
архітектури і ландшафтних експозицій Філії
«Національна галерея глиняної монументальної
скульптури просто неба»
Національного музею-заповідника 
українського гончарства в Опішному

Ключові слова: горщики-«двійнят»а, глиняний посуд, «близнюки», ланч-бокси

Підпис до фото:

1. Автор невідомий. Горщики-«двійнята» з покришкою. Вінниччина. 1920-ті – 1930-ті. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Національний архів українського гончарства. Фото Тараса Пошивайла