Горщики-двійнята
Горщики-двійнята
«Все нове – це добре забуте старе» (Жак Пеше)
Дійсно, сучасний світ швидко змінюється та вдосконалюється, з’являється безліч нових речей та винаходів, проте в деяких новинках можна побачити елементи традиційної побутової культури. От, наприклад, ланч-бокси. Чи знаєш ти, якими «ланч-боксами» користувалися українці впродовж ХIХ століття? Якщо ні, то я тобі розповім.
Це були горщики-двійнята, з’єднані докупи, з ручкою-кільцем на дотичних вінцях, глиняною покришкою чи то дерев’яною кришкою зверху. Їх застосовували для перенесення гарячих страв під час польових робіт. У кожному регіоні України їх по-різному називали: «двійнята», «двійнятка», «парка», «близнята». З часом гончарі урізноманітнили асортимент цього посуду й почали виготовляти горщики-«трійнята» – відповідно три посудини, з’єднані докупи. Зазвичай, цей різновид посуду робили теракотовим, інколи – димленим, оздоблювали нескладною мальовкою або ритуванням на вінцях. В один горщик господиня насипала рідку страву, а в інший – кашу. Глиняний посуд має властивість тримати температуру понад дві години, тож страва залишалася теплою тривалий час.
Мальовані чи полив’яні горщики-двійнята господині використовували як ритуальний посуд, ставили їх у мисники та застосовували під час релігійних або народних свят. Так, наприклад, на Святвечір діти носили в них своїм хрещеним батькам кутю й узвар.
Сучасні пластикові ланч-бокси зручні, герметичні й нині поширені у використанні, проте страви в глиняному посуді надзвичайно смачні та ароматні.
Нині із різнобарв’ям традиційного глиняного посуду можна ознайомитися в експозиції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.
Завітайте на гостину!
Віта Матвієнко,
екскурсовод Науково-пошукового сектору
архітектури і ландшафтних експозицій Філії
«Національна галерея глиняної монументальної
скульптури просто неба»
Національного музею-заповідника
українського гончарства в Опішному
Ключові слова: горщики-«двійнят»а, глиняний посуд, «близнюки», ланч-бокси
Підпис до фото:
1. Автор невідомий. Горщики-«двійнята» з покришкою. Вінниччина. 1920-ті – 1930-ті. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Національний архів українського гончарства. Фото Тараса Пошивайла
«Все нове – це добре забуте старе» (Жак Пеше)
Дійсно, сучасний світ швидко змінюється та вдосконалюється, з’являється безліч нових речей та винаходів, проте в деяких новинках можна побачити елементи традиційної побутової культури. От, наприклад, ланч-бокси. Чи знаєш ти, якими «ланч-боксами» користувалися українці впродовж ХIХ століття? Якщо ні, то я тобі розповім.
Це були горщики-двійнята, з’єднані докупи, з ручкою-кільцем на дотичних вінцях, глиняною покришкою чи то дерев’яною кришкою зверху. Їх застосовували для перенесення гарячих страв під час польових робіт. У кожному регіоні України їх по-різному називали: «двійнята», «двійнятка», «парка», «близнята». З часом гончарі урізноманітнили асортимент цього посуду й почали виготовляти горщики-«трійнята» – відповідно три посудини, з’єднані докупи. Зазвичай, цей різновид посуду робили теракотовим, інколи – димленим, оздоблювали нескладною мальовкою або ритуванням на вінцях. В один горщик господиня насипала рідку страву, а в інший – кашу. Глиняний посуд має властивість тримати температуру понад дві години, тож страва залишалася теплою тривалий час.
Мальовані чи полив’яні горщики-двійнята господині використовували як ритуальний посуд, ставили їх у мисники та застосовували під час релігійних або народних свят. Так, наприклад, на Святвечір діти носили в них своїм хрещеним батькам кутю й узвар.
Сучасні пластикові ланч-бокси зручні, герметичні й нині поширені у використанні, проте страви в глиняному посуді надзвичайно смачні та ароматні.
Нині із різнобарв’ям традиційного глиняного посуду можна ознайомитися в експозиції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.
Завітайте на гостину!
Віта Матвієнко,
екскурсовод Науково-пошукового сектору
архітектури і ландшафтних експозицій Філії
«Національна галерея глиняної монументальної
скульптури просто неба»
Національного музею-заповідника
українського гончарства в Опішному
Ключові слова: горщики-«двійнят»а, глиняний посуд, «близнюки», ланч-бокси
Підпис до фото:
1. Автор невідомий. Горщики-«двійнята» з покришкою. Вінниччина. 1920-ті – 1930-ті. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Національний архів українського гончарства. Фото Тараса Пошивайла